Ето защо кучето може постоянно да лае

Домашният любимец може да лае в апартамента или да повиши глас веднага щом излезете навън. И ако това се случва постоянно, значи има отключващи фактори. Какво може да ядоса кучето и как да се справим с него? Говори експерт.

Кучешкият лай сам по себе си не се счита за проблем, домашният любимец трябва по някакъв начин да изрази емоциите си. Например, той може да лае няколко пъти, когато собственикът му се прибере от работа – така кучето показва, че е щастливо. Някои животни лаят срещу прахосмукачка, защото странното, шумно нещо може да ги изплаши.

 „Кучетата общуват по различен начин – с езика на тялото, а не с лай. Когато кучето започне да лае, това означава, че е развълнувано – например заради желанието да играе с група кучета, заплахата от опасност и т.н. Това не създава неудобства, ако се случва рядко или само на подходящи места. Ако има много лай, това вече е проблем”, казва експертът.

Защо кучето може да лае често?

Домашният любимец показва, че е уплашен

Някои кучета мислят, че може да се случи нещо ужасно, така че ще лаят при всеки звук. Ако кучето реагира на някакъв подозрителен стимул, това най-вероятно се дължи на прекомерно безпокойство.

Преди да започнете работа по даден проблем е добре да се опитате да откриете причината. Може да е:

  • наказания;
  • стрес от преместване;
  • раждане на дете;
  • страх от самота и др.

Когато кучето лае, да речем, на врата, то е развълнувано. Ако към този шум се добавят и гневните думи на собственика, възбудата се увеличава два пъти повече.

Вината е „разочарованието от бариерата“.

Ако вашият домашен любимец лае като луд, когато е на каишка или зад ограда, тогава той изпитва „разочарование от бариерата“: той е разстроен от наличието на някаква бариера пред него. Например, друго куче се разхожда наблизо, но не може да се приближи.

„За да успокоите кучето си и да го накарате да се почувства по-добре, дръжте го на каишка и застанете с него в полезрението на другото животно, но достатъчно далеч от него, така че кучето ви да не започне да лае. Когато вашият домашен любимец забележи друго куче, но не лае или реагира по друг начин на него, дайте му лакомство.” — съветва Лидия Лисичкина.

Продължете да храните кучето си с малки парченца лакомства, докато то вижда другото куче, но не реагира на него. Спрете да давате лакомството веднага щом другото куче мине. Обърнете специално внимание на сигналите на животното. Целта е да му дадете лакомството, преди да стане агресивен или да лае.

В допълнение към лакомствата, използвайте гласова команда, за да отклоните вниманието на вашия домашен любимец от другото куче. Изберете кратката фраза „При мен!“ като сигнал. или “Внимание!” и го казвайте всеки път, когато вашето куче забележи друго куче.

Ескортът на врага е в ход

Кучетата имат този тип работа – „придружават врага“. Така животното показва, че непознат се приближава до границите на територията и информира по-опитни и по-възрастни „другари“ за това.

Самото куче не се включва в шоудауна и чака помощ. В кучешкия свят на такава работа обикновено се назначават млади, възбудими, страхливи мъжки. Те спят леко по-близо до границите на територията на глутницата и вдигат шум при най-малкото съмнение за нахлуване. Ако кучето е възбудимо, то се възбужда от лай и трудно се успокоява. И ако собственикът също се опита да допринесе и обясни, че всичко е наред, тогава лаят на кучето изобщо няма да бъде спрян.

Как да се справим с него

  • Разхождайте кучето си в нашийник със здрава каишка, не използвайте рулетка.
  • Променете мястото за разходка на вашия домашен любимец. Има различни начини да спрете нежелания лай на други кучета по време на разходка. Най-лесният начин е да намерите тихо кътче за прекарване на времето, освобождавайки кучето от мотивацията да повиши отново глас.
  • Отдалечете се от другите кучета.
  • Разсейвайте кучето си. Ако успеете да смените вашия домашен любимец, той в крайна сметка ще спре да лае. Можете да разсеете животното с лакомство или играчка.
  • Научете кучето си на командата „близо“.

Командата „тихо“ ще ви помогне

Ако кучето ви лае постоянно, трябва да го научите на командата „Тихо!“. Това трябва да стане по следния начин.

  1. Заведете кучето си в тиха стая. Най-добре учи там, където ще е спокойно. Важно е кучето да може напълно да се концентрира върху вас.
  • Изберете жест, който ще придружава командата. Можете да притиснете пръст към устните си или да свиете юмрук. Използвайте един и същ жест всеки път.
  • Провокирайте лай. За да научите кучето да се успокои по команда, то трябва да бъде принудено да лае. Можете да помолите някой да позвъни на вратата или да разклати играчка, която кучето иска да грабне.
  • Оставете кучето да излае няколко пъти. Покажете внезапен жест, който ще изненада кучето и ще го накара да млъкне.
  • Дайте командата отново, когато кучето се успокои. По време на обучението командата трябва да се дава не когато кучето лае, а когато е спокойно.
  • Дайте лакомството едновременно с командата. Не награждавайте кучето си, докато не се успокои.
  • Продължете да обучавате вашия домашен любимец. Използвайте тази команда, докато кучето се научи да се успокоява.
  • Моля, не забравяйте, че това може да отнеме много време. Не се отказвайте и тренирайте кучето си редовно.
  • Когато кучето спре да лае, спрете и го похвалете. Дайте лакомство, за да насърчите тишината.

“Бъди търпелив. Може да отнеме време, за да отучите кучето си. Тренирайте кучето си колкото е възможно повече, за да получите по-бързо желаните резултати“, казва ветеринарният лекар.

Не използвайте нашийник против лаене! Определено няма да помогне за решаването на проблема. Шоковите нашийници нараняват кучето и повишават агресията. Друг лош вариант са спрей яките. Те не причиняват болка, но могат да предизвикат лай на други кучета и тогава вашият домашен любимец ще бъде наказан за нещо, което не е направил. Откажете се от тези средства, не забравяйте, че правилната кинология винаги е хуманна.

Read Previous

Как поведението на котката и нейният цвят са свързани

Read Next

Саудитска Арабия: Kакви места да видите

Most Popular