Манила: задръствания, кокосов дворец, аквариум

Казват, че португалецът Фердинанд Магелан, който открива Филипините през 1521 г., е казал: „Ако има рай на Земята, то той е тук“. Смея да предположа, че ако Магелан беше пристигнал във Филипините не по море, а през столичното летище Ниной Аквина в Манила (остров Лузон), той би променил радикално представата си за тази страна.

Манила е един от най-гъсто населените градове в света. Около 2 милиона души живеят директно в града и повече от 22 милиона в цялата столична агломерация. В същото време гъстотата на населението в Манила се счита за най-високата в света: повече от 17,5 хиляди души на квадратен километър (за сравнение: в Москва – около 5 хиляди души на квадратен километър, в Хонконг – 6,7 хиляди, а в Дубай – 115 души).

Не е изненадващо, че Манила е включена в списъка на най-непопулярните столици в света сред туристите: по-голямата част от чужденците, пристигащи в града, се опитват да не останат тук и летят с местни полети до други острови в същия ден.

Но дори и по пътя от международния терминал до вътрешния, можете да усетите трафика на столицата: летището се намира почти в центъра на метрополията и поради задръстванията автобусът между терминалите може да отнеме час или дори повече. Добавете към това и местните, които не бързат за никъде, ще получите километрични опашки не само по пътищата, но и на терминалите. Така че нашият съвет: ако имате трансфер от международен полет към вътрешен (или обратно), на летището в Манила, отделете поне три до четири часа за това.

Въпреки това, честно казано, признаваме, че има какво да видят туристите в Манила и околностите й, така че ако по някаква причина останете в столицата за ден-два, няма да скучаете. В града, например, има много големи паркове, където можете да се скриете от постоянната знойна жега в сянката на дърветата (имайте предвид, че в Манила почти винаги е +25 ° C и висока влажност).

Едно от задължителните места в столицата е Кокосовият дворец. Сградата е построена в началото на 80-те години за посещението на папа Йоан Павел II в града. Понтификът обаче не спря дотук. „Твърде претенциозно“, обясни той решението си.

Кокосовият дворец получи името си заради огромния свещник, сглобен от черупката на кокосов орех, както и масата за хранене, за чието довършване бяха нужни 40 000 парчета черупки. Между другото, след като понтификът отказа да се засели в луксозна сграда, той беше зает от вицепрезидента на страната.

В допълнение, Манила има доста добър аквариум, който се счита за един от най-големите в Югоизточна Азия.

В околностите на столицата си струва да направите екскурзия до вулкана Таал – най-малкият от активните вулкани на земята. Или до вулкана Пинатубо, където можете да плувате в топлото езеро, образувало се в кратера му.

Read Previous

Отвореният затворен остров Боракай

Read Next

Себу и Бохол: китови акули, тарсиери, шоколадови хълмове

Most Popular