Почивка в Шри Ланка: най-доброто време на годината и съвети за туристите

Най-доброто време от годината за почивка в Шри Ланка

Най-доброто време за пътуване до острова се счита за февруари – март. Според други източници, можете да си починете удобно от декември до април, когато рискът от дъжд или непоносима жега е по-малък.

Като цяло, можете да отидете в Шри Ланка по всяко време на годината, основното е да изберете правилното място за почивка. Времето на острова се определя не от сезоните, а от дъждовните сезони. На югозападното крайбрежие дъждовният сезон продължава от април до септември, а на североизток от ноември до март.

Средната температура в страната е +26…+30°C през цялата година. В планинските райони е по-хладно, особено през нощта, така че когато се изкачвате, не забравяйте да вземете топли дрехи със себе си. През април термометърът може да покаже до +34°C, а през май – до +38°C. Летните месеци, както и последният ден на пролетта, се считат за небезопасни за почивка в Шри Ланка поради големите вълни, риска от наводнения, бури и екстремни горещини.

Февруари е най-доброто време за разглеждане на най-големия град в Шри Ланка, Коломбо. Навън е топло, небето е синьо и дъждът е минимален. От март на източното крайбрежие се извършват миграции на китове, така че можете да наблюдавате тези гигантски животни от яхта. С настъпването на есента югозападното крайбрежие постепенно оживява, температурите започват да падат и валежите намаляват. През октомври започва предпазливото освобождаване на туристи. Ноември е гостоприемен навсякъде, с изключение на североизток.

Съвети за туристите

Националната валута на Шри Ланка е рупията на Шри Ланка. Можете да обмените пари веднага на летището или в банки. По-добре е да имате някаква сума в брой, тъй като малките магазини и кафенета често нямат терминал. Препоръчително е да плащате с дребни пари, за да не се изкушат продавачите да измамят чужденеца.

Шри Ланка е много малка страна и практически няма разстояние между градовете и селата, така че е трудно да се разбере кога едно селище свършва и започва друго. Това може да е проблем при самостоятелно пътуване в градския транспорт в страната. За да разберете къде се намирате, трябва да погледнете табелите на магазини и ресторанти, обикновено там е посочен пълният адрес, а последната дума показва името на града (в Коломбо последната дума е името на района).

Що се отнася до телефонните комуникации, ако е необходимо, можете да се обадите във всяка страна от хотела. Извън хотелите можете да се обаждате чрез пунктове за повикване на IDD, като плащате за обаждането в брой. Ако имате постоянна нужда от комуникация и интернет, препоръчително е да кандидатствате за местна SIM карта от мобилните оператори Mobitel или Диалог или телефонна карта за експресно плащане. Можете да купите SIM карти на летището.

Също така трябва да имате предвид, че всички хотели в Шри Ланка имат гнезда от английски тип (три плоски контакта). Рецепцията обикновено ви дава по един адаптер на стая, така че можете да вземете собствените си адаптери със себе си, когато се подготвяте за пътуването си.

Най-популярният сухопътен транспорт на острова са автобусите и влаковете. В страната се кара отляво.

Важно е да запомните мерките за безопасност. Трябва да използвате слънцезащитни продукти или дори да плувате с тениска, за да избегнете слънчево изгаряне. На непроверени места е по-добре да избягвате да пиете непреварена вода, прясно изцедени сокове, пресни зеленчукови и плодови салати, сладолед, сладкарски изделия с плодов пълнеж и плодове, които не са обелени преди консумация.

Правила, които е по-добре да не се нарушават

Уважението към местната култура и религия е един от важните принципи, които трябва да определят поведението на туристите в Шри Ланка. Културата на страната стриктно насърчава уважението към по-възрастните. Когато посещавате дома на местен жител, трябва да свалите обувките си и да покажете уважение към традициите му.

Не се препоръчва да влизате в будистки и хиндуистки храмове по шорти или дрехи с голи рамене, гърди и гръб. Когато влизате, трябва да свалите обувките и шапките си. Снимането вътре е забранено.

Освен това, не трябва да обръщате гръб към статуите на Буда или да стоите странично към тях, ако сте твърде близо до тях. Снимането е разрешено, но всички хора трябва да са с лице към статуята.

Когато се ръкувате, прехвърляте пари или предмети, по-добре е да използвате дясната си ръка. Пушенето на обществени места е забранено. Консумацията на алкохол е разрешена само за лица над 21 години. Нудизмът е строго забранен на всички плажове.

Никога не трябва да докосвате главата на будисти, включително деца (с изключение на подстригване). Затова е по-добре да приемем предварително, че всички непознати са будисти.

Когато общувате с местните жители, е обичайно да се усмихвате. Също така трябва да се избягват конфликти в чужда страна.

Шри Ланка е богата на красиви плажове и уникални атракции.

Read Previous

Вместо Египет: 5 добри дестинации за посрещане на Нова година на топло и на море

Read Next

Град за двама: защо търсенето за почивка в Истанбул рязко се увеличи

Most Popular