Саудитска Арабия: Kакви места да видите

Топ 5 места, които трябва да посетите в Саудитска Арабия

Саудитска Арабия е обещаваща, но все още непозната туристическа дестинация, тъй като до 2019 г. кралството беше една от най-затворените държави в света. Сега тази страна привлича все повече туристи от цял ​​свят. Ето какво трябва да знаете, преди да тръгнете към Саудитска Арабия и какви места трябва да видите.

град Рияд

Туристите ще се нуждаят от виза, за да влязат в Саудитска Арабия. Можете да кандидатствате за нея онлайн. Можете също така да кандидатствате за виза при пристигането. И в двата случая таксата за виза трябва да бъде платена в саудитски риали с помощта на международна кредитна или дебитна карта.

Трябва също да сте наясно със специфичния дрескод, когато посещавате Саудитска Арабия. Дрехите не трябва да са тесни, трябва да покриват лактите и коленете. Жените не е задължително да покриват главите си.

Най-доброто време за пътуване до Саудитска Арабия е от средата на октомври до средата на април. През останалото време температурата на въздуха там през деня може да се повиши до +50°C и дори по-висока.

Какво да видите в Саудитска Арабия

Можете да започнете да се запознавате със страната от нейната столица – Рияд. Трябва да планирате няколко дни за това и след това да отидете в други градове. Например Джеда и Дамам са подходящи за плажна почивка, Ал-Ула ще се хареса на любителите на пустинята и антиките, а Ал-Хаса ще очарова с природата си, пише Travel Magazine.

Рияд

Това е град, сияещ със стотици светлини, който привлича туристите с голям брой разнообразни ресторанти, както и добри търговски и наблюдателни площадки. Древната крепост Масмак се намира в Рияд. Не по-малко забележителен е Националният музей с много експонати: от скелети на древни животни до ръкописи на Корана.

Джеда

Това е пристанищен град с красива архитектура и бохемска атмосфера. Историческият център на Джеда Ал-Балад е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Тази част на града може да се нарече музей на открито. Има тесни улички и старинни къщи, където са разположени традиционни ресторанти и магазини за сувенири.

АлУла

Това е един от най-туристическите райони на Саудитска Арабия. Сред атракциите на АлУла е концертната зала Maraya. Благодарение на напълно огледалните си стени, тя прилича на мираж в пустинята. Антиките също привличат туристи в Ал-Ула. Там се намира набатейският град Хегра, включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Дамам

Любителите на курортните почивки идват в този модерен метрополис, защото има много добри плажове и спокойна атмосфера. Популярно място край водата е изкуственият остров Murjan, който има детски атракции, места за пикник и места за риболов. Друго място за семейна почивка е Crescent Bay, където има няколко красиви частни плажа с удобно влизане във водата и развита инфраструктура.

Ал Хаса

Ал-Хаса може да се нарече едно от чудесата на Саудитска Арабия, тъй като на територията на този оазис растат огромен брой финикови палми. Мястото е включено в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Там можете да посетите една от фермите за фурми и да изкачите планината Ал Кара за спиращи дъха гледки. Друго чудо на местната природа е Жълтото езеро, което е заобиколено от всички страни с високи пясъчни дюни. Ал Хаса също има исторически места.

Read Previous

Ето защо кучето може постоянно да лае

Read Next

All Inclusive: плюсове и минуси на такава почивка

Most Popular