Шампоан: Ето кои вещества причиняват сърбеж

Експерти казаха какви вещества в състава на шампоана трябва да предупреждават купувача, че може да има проблеми. 

Алергологът-имунолог Елена Парецкая отбеляза, че някои от тези компоненти могат да причинят неприятни последици, включително сърбеж и парене.  Лекарят подчерта, че на първо място трябва да внимават хората, склонни към алергична реакция. Същото правило важи и за тези, които имат свръхчувствителност на кожата. 

Лекарят посочи, че в такива случаи не трябва да купувате продукти, съдържащи натриев лаурил сулфат и натриев лаурет сулфат, съобщават експерти. При страдащите от алергии и собствениците на чувствителна кожа такива компоненти често причиняват зачервяване, сухота, сърбеж и парене. Парецкая съветва да използвате шампоани без сулфати, ако се появи поне един от изброените симптоми. 

Отделно лекарят изброи компонентите, които не са безопасни за хора, страдащи от екзема, дерматит, псориазис. За тази категория следните вещества са нежелателни в шампоана:

  • хидантоин;
  • парабени;
  • формалдехиди;
  • кватерниум;
  • имидазолидинил урея. 

Алергологът-имунолог отбеляза, че шампоани и козметика с тези вещества в състава често могат да бъдат намерени на рафтовете на масовите пазари. Според лекаря в аптеките има много по-малко такива продукти.

Read Previous

Пробна новина

Read Next

Пълно черно: Как да носите черно през лятото и да изглеждате зашеметяващо?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Most Popular