Страната на седем хиляди острова: каква ваканция предлагат Филипините

Три характеристики на Филипините

„Почивката във Филипините е подходяща за абсолютно всички – както за романтични двойки, така и за семейства с деца. Защото във Филипините има плажове, море, планини, вулкани, реки, водопади, пещери…”, изброява Павел Неон. Експертът припомни, че рекламният слоган на Филипините не се е променял повече от десет години и звучи така: Във Филипините е по-забавно, тоест „Във Филипините е по-забавно“.

Първо, Филипините са островна държава: в страната има повече от седем хиляди острова. Те са големи и малки, огромни и мънички, много дори нямат имена, а повечето – около пет хиляди – не са обитавани от хора. Това води до някои особености на пътуването из страната. Във Филипините няма железопътни линии, а пътната мрежа не е толкова добре развита, колкото ни се иска. Ето защо, за да посетите емблематичните забележителности, разпръснати из целия архипелаг, ще трябва или да летите, или да плувате. Но това просто не е проблем: както вътрешният въздушен трафик, така и фериботните линии са добре развити в страната. Вярно е, че със самолет е по-бързо, а често и по-евтино и не много са склонни да губят часове или дори ден за трансфер по вода.

Второ, Филипините са една от малкото страни в света, които са податливи на всички природни бедствия: тайфуни, вулканични изригвания, както и цунами и земетресения. Ето защо най-доброто време за посещение е зимата: ваканционният сезон продължава от началото на ноември до края на април. Поне по това време, като правило, няма тайфуни и цунами.

И трето, това са, разбира се, хората. Филипинците са много гостоприемни и приятелски настроени, но има едно нещо: те не бързат и са много неточни. За един филипинец закъснението с един час за среща е като пристигане навреме.

През 1997 г. такъв случай дори се случи в страната: филипинските власти решиха да научат гражданите да следват графика и обявиха „Седмица на точността“ в цялата страна. Събитието беше замислено като събитие със статут – участва дори президентът на страната. Фидел Рамос, който заемаше този пост по това време, обаче закъсня с час за церемонията по откриването на Седмицата. Държавният глава призна, че е спал, защото цяла нощ е гледал как Тайгър Уудс печели US Open по голф.

Read Previous

В каква вода е правилно да варите яйца?

Read Next

Отвореният затворен остров Боракай

Most Popular